zaterdag 15 juni 2013

Kaart Formentera – Vakantie Spanje Balearen

Kaart Formentera, steden, wegen, topografie: US Army
Formentera is een gemeente en een eiland van de Spaanse regio Balearen. Het eiland heeft 10.757 inwoners (2012) en de hoofdstad is San Francisco Javier. Tot de gemeente horen ook een aantal onbewoonde eilanden.

Formentera ligt in de Middellandse Zee op ongeveer 8 kilometer ten zuiden van Ibiza en 100 kilometer uit de kust van de stad Denia op het Spaanse vasteland. Het eiland heeft een lengte van ongeveer 20 kilometer en een oppervlakte van 83 km2.

Het eiland vormt samen met Ibiza en een aantal onbewoonde eilanden de eilandengroep Pitiusen (Pijnboomeilanden).

Het hoogste punt op het eiland is met een hoogte van 192 meter de steile rotskust van La Mola.

Belangrijke middelen van bestaan op Formentera zijn de landbouw, zoutwinning, visserij en het toerisme.

Tot Formentera horen ook verschillende kleinere onbewoonde eilanden, waaronder Espalmador en Espardell.

Espalmador, in het Spaans Isla de Espalmador, ligt tussen Ibiza en Formentera.

Het eiland wordt van de andere eilanden gescheiden door de zeestraat Es Trocadors. Espalmador wordt in de zomer druk bezocht door dagjestoeristen en jachten.

Vakantie
Formentera is een favoriete bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het mooie weer, de natuur en de prachtige stranden.

Het eiland Espalmador trekt in de zomer veel bezoekers om de prachtige witte stranden, het kristalheldere water en de kleine lagune in het midden van het eiland. Vooral het strand Platja de s'Alga is erg populair.

Aan de noordkant van Formentera ligt in het natuurpark Ses Salinas het Meer des Peix, dat door een duinenrij wordt gescheiden van de zee.

Een belangrijke haven op Formentera is La Savina. Bij de plaats liggen ook de stranden Llevant en Illetes.

Een aantal andere stranden op het eiland zijn Caló des Mort, Sa Roqueta, Es Pujois, Cala Saona, Ses Platgetes, Es Caló, Llevant, Es Cavall d’en Borras, Migjorn.

In Sant Francesc Javier is een cultureel centrum gevestigd waar bezoekers informatie kunnen krijgen over de geschiedenis van de stad en het eiland.

Steden
Naast de hoofdstad San Francisco Javier zijn een aantal andere plaatsen op Formentera: Sant Ferran de Ses Roques, El Pilar de La Mola, Es Caló de Sant Agustí, La Savina, Es Pujols.

Het eiland is alleen per boot bereikbaar. Een boottocht vanuit Ibiza naar de haven La Savina duurt ongeveer een half uur.