donderdag 13 juni 2013

Kaart Menorca – Vakantie Spanje Regio Balearen

Kaart Menorca, steden, wegen, havens, topografie: US Army
Menorca is het op een na grootste eiland van de Spaanse eilandengroep en autonome regio Balearen in de Middellandse Zee. Het eiland heeft 94,383 inwoners (januari 2010) en de hoofdstad is Mahon.

Menorca is het meest oostelijke punt van Spanje en het eiland ligt ten oosten van Mallorca. In et Nederlands wordt het eiland ook wel gespeld als Minorca.

Het eiland heeft een oppervlakte 701 km². Daarmee is het ongeveer anderhalf keer zo groot als Ibiza en ongeveer 5 keer kleiner dan Mallorca.

Het eiland heeft een lengte van ongeveer 47 kilometer en een breedte van 10 tot 20 kilometer.

Eilanden Menorca
Rondom het eiland Menorca liggen 30 eilanden waarvan de meeste erg klein zijn. E grootste eilanden daarvan zijn Illa de les Bledes, Illa dels Porros, Illa d'en Colom en Illa de l'Aire.

Landschap
Menorca is overwegend sterk geaccidenteerd en vrij rotsachtig. Sommige heuvels zijn geterrasseerd. De noord- en zuidkust van Menorca zijn landschappelijk wel verschillend van aard.

De Noordkust kenmerkt zich door inhammen, rotsformaties en een onregelmatige kustlijn et een aantal natuurlijke havens.

Het zuiden van het eiland wordt gekenmerkt door een regelmatige kust met kleine baaien, beboste dalen en veel stranden.

Menorca is voor ongeveer 40% bedekt met bos. Er groeien voornamelijk pijnbomen en zeedennen.

Het eiland kent een grote variatie van planten. In de droge dalen (barrancs) komen ongeveer 200 plantensoorten voor, waarvan er 25 alleen op Minorca groeien.

Het eiland is ook aangemerkt als ‘genetisch reservoir’ voor een aantal zeldzame dieren, zoals arenden, valken, wouwen en een met uitsterven bedreigde waterschildpad.

Het hoogste punt van het eiland is met en hoogte van 357 meter de Monte Toro. Op de top van de berg staat het klooster Verge de Gràcia.

Klimaat en vakantie
Menorca heeft een Middellandse Zeeklimaat met warme zomers en milde winters.

Het eiland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het mooie weer, de natuur, de stranden en de vele bezienswaardigheden. Het toerisme is er niet zo massaal als op Ibiza en Mallorca.

Op het eiland staan beroemde megalithische steenmonumenten. Dit zijn navetes en talaiots.

De talaiot zijn grote bouwwerken op Menorca die vermoedelijke rond 1000 v.Chr. zijn gebouwd. Een aantal hebben een defensief karakter, andere waren mogelijk uitkijktorens.

Talaiot op Menorca zijn die van Talatí de Dalt, Trebalúger, Es Trepucó, Torre d'en Galmés.

De afgelopen decennia zijn op Menorca veel toeristische accommodaties gebouwd, zoals hotels, appartementen en vakantiehuisjes.

Steden Menorca
Naast de hoofdstad Port Mahon zijn een aantal andere steden en plaatsen op Menorca: Ciutadella de Menorca, Fornells, Alayor, La Mola, Dartuch.

Veya, Capifort, Torret, Capifort, Son Bou, Ferreries, Es Mercadal, Es Migjorn Gran, Es Castell, Sant Lluís.

Het eiland heeft een internationaal vliegveld en er varen veerboten naar het Spaanse vasteland en Mallorca.