maandag 10 juni 2013

Kaart Mallorca met Palma – Vakantie Spanje Balearen

Kaart Mallorca, steden, wegen, bergen, topografie: US Army
Mallorca is een eiland in de Middellandse Zee dat bestuurlijk bij Spanje hoort. Het eiland heeft 873.414 inwoners (2011) en de hoofdstad is Palma de Mallorca. Dit is ook de hoofdstad van de Spaanse regio Balearen.

Mallorca is met een oppervlakte van 3.625 km2 het grootste eiland van de Gymnesiae en de Balearen.

Gymnesiae is de naam van de eilandengroep die bestaat uit Majorca en Menorca. Deze twee eilanden vormen samen met de eilanden Ibiza, Dragonera, Cabrera, Formentera en een aantal rotseilanden de Balearen.

Landschap
Mallorca heeft een steile rotsachtige kust met talrijke baaien. De hoogste berg is de Puig Mayor (1.445 m) in de Sierra de Tramontana. In het zuidoosten lopen aan de kust evenwijdige bergketens.

Andere hoge toppen in de Sierra de Tramontana de Masanella (1..364 m), Puig Tomir (1.102 m), Puig de l'Ofre (1090 m), Puig del Teix (1.064 m) en de Puig de Galatzó (1.027 m).

Het centrale deel van het eiland bestaat uit heuvelachtig laagland Op verschillende plaatsen komen karstverschijnselen voor, zoals druipsteengrotten.

Klimaat en vakantie
Mallorca heeft een miditerraan klimaat, met warme zomers en milde winters.

Het eiland is een uitermate populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het mooie weer, de natuur, prachtige stranden en de vele uitgaansgelegenheden.

Een aantal bijzondere bezienswaardigheden op het eiland zijn Cap Formentor, Valldemossa en Sóller.

Onder meer bij Porto Christo zijn indrukwekkende druipsteengrotten.

De drukste badplaatsen liggen aan de zuidkant van het eiland. De beroemdste daarvan is het strand Playa de Mallorca, dat grenst aan de stad Palma de Mallorca.

De badplaatsen Palma Nova en Santa Ponsa liggen ten westen van de hoofdstad, El Arenal, Playa de Palma en Ca'n Pastilla liggen ten oosten van de hoofdstad.

Op het noordelijk deel van Mallorca ligt de bekende badplaats Alcudia.

Puerto de Andraitx behoort tot de bekendste badplaatsen aan de westkust van het Mallorca. Bij de plaats ligt ook een gtote jachthaven.

Monumentale bezienswaardigheden in de hoofdstad Palma de Mallorca zijn de kathedraal La Seu uit de 13e eeuw en de burcht Bellver uit de 14e-eeuw.

Het cultuurlandschap van de Serra de Tramuntana staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Centraal in het winkelgebied van de stad Palma de Mallorca ligt de Plaza Mayor. Dit is een geschaalde kopie van de Plaza Mayor in Madrid. Op het plein zijn veel terrasjes en straatartiesten.

Op het eiland ligt het vliegveld Palma de Mallorca. Het eiland is ook met veerboten bereikbaar vanaf de Spaanse steden Barcelona, Valencia en Denia en de andere Balearen.

In de winter trekt Mallorca veel mensen die er komen overwinteren.

Steden Mallorca
Naast de hoofdstad Palma de Mallorca zijn een aantal andere steden op het eiland: Calviá, Manacor, Inca, Lluchmayor, Marrachí, Alcudia, Felanich, Pollensa.